HOMEPAGE - COLUMN - HET WEER - LINKS - FOTO - FILM - FUNNY - NEW

Zwarte Piet II

10-10-2014

Het is al weer een beste tijd geleden dat Robert een stukje schreef in zijn Blog, maar goed het is nu toch echt weer tijd hoor.
De wereld staat compleet in de fik, vliegtuigen worden uit de lucht geschoten met honderden doden tot gevolg laffe daden zoals iemand met handboeien om onthoofden, duizenden mensen op de vlucht voor de oorlog maar Nederland heeft een veel groter probleem wij raken Zwarte Piet kwijt!!!! Zijn we nou helemaal van de pot gerukt?!?!? Blijf met je poten van Zwarte Piet af zeg!!! Het grootste kinderfeest van Nederland laten we nu kapot maken door mensen die, ja hoe zeg ik dat nu netjes? Die hier te gast zijn zeg maar.
Vroeger was je als kind bang voor Zwarte Piet maar als het ijs gebroken was dan was hij toch je grootste vriend!! Een kinder en grote mensen vriend met een roe en een zak vol pepernoten en als je niet luisterde kreeg je een zakje zout en in het ergste geval ging je mee naar Spanje in de ZAK!!! Maar hoe kunnen we nou zo ver afglijden dat de HEMA en Albert Heijn artikelen die te maken hebben met Zwarte Piet gaat weren uit hun winkels? Winkels die veel geld hebben verdiend in het verleden met de Sinterklaas handel!!! Zwarte Piet wordt afgeschilderd als een Zwarte slaaf van Sinterklaas en dat vinden sommige medelanders niet leuk en noemen het discriminatie, welke willekeurige kleurling ik hier dan ook over hoor snapt de discussie niet en snapt ook niet waar dit allemaal over gaat!! Zwarte Piet werkt in de maand November en na de 5e dag in December heeft hij weer 10 maanden vrij en dit word een slaaf genoemd? Heeft de Albert Heijn zelf niet de pepernoten in Augustus al in de schappen liggen?
Hoe meer je er over nadenkt des te kwaaier ik word, blijf toch met je poten van onze Zwarte Piet af man!!!
Robert heeft eens even op Wikipedia gekeken en vond daar de volgende tekst over Zwarte Piet:

Oorspronkelijk had Sinterklaas geen helper. In 1850 introduceerde de onderwijzer Jan Schenkman in zijn leesboekje Sint Nicolaas en zijn Knecht drie nieuwe zaken, die zijn blijven hangen in de sinterklaasfolklore: een gekleurde knecht voor Sinterklaas, de intocht en de stoomboot. De knecht heeft in het boekje nog geen naam en was gekleed als een page. In 1859 werd voor het eerst een artikel gedrukt waarin hij Pieter wordt genoemd, en in 1895 was de naam Zwarte Piet al in zwang geraakt.

Gaandeweg de 20e eeuw bedacht men dat als één Zwarte Piet leuk is, meerdere Zwarte Pieten leuker zouden zijn. Zo waren bij de eerste officiële intocht van de Sint in Amsterdam in 1934 zes Zwarte Pieten aanwezig; zes Surinaamse matrozen van een schip dat in de haven lag. Ook in Nederlands-Indië en in Nederland zien we in de jaren dertig meerdere Pieten opduiken. Na de Tweede Wereldoorlog organiseerden Canadese militairen in Nederland een Sinterklaasviering met een massa Zwarte Pieten. Sindsdien wordt Sinterklaas vergezeld door vele Pieten, tegenwoordig vaak met voor ieder een eigen taak. Terwijl Sinterklaas altijd statig en gedistingeerd is, gedragen de Pieten zich als acrobaten en grappenmakers die vaak kwajongensstreken uithalen.

Bij de jaarlijkse intocht van Sinterklaas in Amsterdam is het aantal Zwarte Pieten in de loop der jaren sterk gegroeid, tot inmiddels meer dan 600 (ook vrouwelijke) Zwarte Pieten. Een experiment met 'Gekleurde Pieten', geschminkt in diverse kleuren, kreeg geen vervolg.

Tot ver in de tweede helft van de 20e eeuw was Zwarte Piet een niet zo slimme helper die zich van een brabbeltaaltje bediende. Toen immigratie vanuit de voormalige koloniën ervoor zorgde dat Europeanen beter vertrouwd raakten met Afrikanen, ontwikkelde Piet zich tot een respectabele assistent van de vaak verstrooide Sinterklaas. Zijn kapsel ontwikkelde zich van kroes tot krullen, zijn oorringen verdwenen.

Een andere verandering die Zwarte Piet doormaakte, was dat hij door de jaren heen steeds minder als kinderschrik ging fungeren. In de 19e eeuw werd van Zwarte Piet vaak verteld dat hij het hele jaar door voor Sinterklaas bekeek wat de kinderen deden (Alles ziet die slimme Piet, zich vergissen kan hij niet, is een zinsnede in een Sinterklaasliedje). Was een kind stout, dan liep het een risico dat het in de zak werd meegenomen naar Spanje, alwaar het zich voor de Sint moest uitsloven. Gaandeweg gingen die scherpe kanten eraf.

Vanaf medio 20ste eeuw heeft Piet zich ontwikkeld tot een ware kindervriend. Piet is de persoon die de pepernoten en/of ander snoepgoed uitdeelt en komt strooien. De zak heeft Piet nog wel bij zich, maar hij stopt er geen kinderen meer in, integendeel, in de zak zit juist het strooigoed. En de moderne Zwarte Piet heeft het attribuut van de roe ook niet meer bij zich.

Nou dit was wat er dus in Wikipedia te lezen staat over Zwarte Piet en het discriminerende gedeelte lees ik er niet in, Sinterklaas daarin tegen is een goedheilig man een Bisschop zaten de goedheiligen in het Vaticaan niet met hun handjes aan kleine jongetjes? Nou voor ik een compleet nieuwe discussie aan ga zwengelen houd ik er maar mee op ik hoop trouwens dat u de Hema en de Albert Heijn een beetje links laat liggen want wie Zwarte Piet gaat weren uit zijn winkels moet maar voelen niet?

Nog èèn keer en dan heb ik het gehad met de discussie, BLIJF ALLEMAAL MET JE GORE POTEN VAN ZWARTE PIET AF JA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Robert is vandaag vrij en gaat u alvast een Prettig Weekend wensen de vind ik leuk knop vind u uiteraard weer ergens onderaan.

ps. de Hema verkoopt nog wel hoofdoekjes!

(en Hema worst)